Onore: maisto menas ir jausmas, kurį sunku perteikti

Kaip aprašyti meno kūrinį, kuris tave sužavėjo, nors regis tėra kelios juodos linijos ant drobės? Arba violončelės skambesį koncerto metu ir tuos kelis akordus, kurie tiesiog paėmė ir iki pat galo suvirpino Tavo širdį?

Tas pats ir su maistu, kai pereiname nuo lygmens: per saldu/sūru, kainos/kokybės santykis ar vidutiniai/blogi/geri produktai iki tikrojo – meninio lygmens. T.y. kai jau nėra klausimų ar buvo gerai, bet tik kaip tai tinkamai perteikti?

Aš iki šiol nežinau kaip reikia aprašyti tokias akimirkas, todėl dažniausiai jas laikausi sau. Nežinau ar ir dabar sugebėsiu papasakoti apie mūsų vakarienęRestoranas ONORĖ. Gal paprasčiausiai pasakyti, kad Jūs visi privalote tai patirti?

Onore Restoranas Palanga

Šiame restorane apsilankėme keturiese, kartu su savo draugais. Ir jei ne jie šio stebuklo nebūtų nutikę, nes būtent jie mus čia pakvietė (praėjusiais metais netyčia čia užsuko ir liko sužavėti jų maistu).

Onore Restoranas Palanga

Vakarienę pasirinkome iš Restorano šventinio meniu, kuriame kainos svyravo nuo 25 EUR už 3 patiekalų „Kalėdinę antį“ iki 39 EUR už 5 patiekalų degustaciją. Beveik visi rinkomės pastarąją, tik mūsų draugė pasirinko „Kalėdinės anties“ pasiūlymą, nes labai bijojo persivalgyti. Tuomet pasirinkome vyną ir viskas prasidėjo.

Vienas po kito pradėjo plaukti patiekalai, kuriuos mums atskirai pristatydavo tai restorano savininkas, tai pats virtuvės šefas.

Onore Restoranas Palanga
Sveistas? O gal, stebuklas?
Onore Restoranas Palanga
Duona? Ne, stebuklas!

Kiekvienas trumpas pristatymas mums padėjo labiau įsijausti į skonių jūrą/bombą, kuri slėpėsi lėkštėse. Ir nors stebint pateiktą maistą buvo sunku atidžiai klausyti pasakojimų, bet mes nuoširdžiai stengėmės.

Taip sužinojome, kad Tunas jų Carpaccio tiekiamas tiesiai iš Japonijos ir užšaldomas spec. technologijomis, kad būtų kuo artimesnis šviežesnis skonis. Papsakojo kaip gaminami padažai ir t.t.

Onore Restoranas Palanga

Pradėjome nuo Tuno ‚carpaccio‘, kuris buvo pagardintas keptomis jūros žolėmis, skraiduolės ikrais, tuno kremu ir citrinų kremu. Tai buvo vienas tobuliausių užkandžių, kurį teko ragauti. Švelnus, bet pretenzingas skonių derinys nepaliko nei vieno abejingo šiam patiekalui.

Net pastebėjau, kad po jo mūsų pokalbiai dar labiau pagyvėjo. Jis tarsi mus atpalaidavo ir leido pasinerti į vakaro pramogas šiame restorane.

Onore Restoranas Palanga

Po kurio laiko ant mūsų stalo atkeliauja Kalafiorų sriuba pagardinta pastarnokų traškučiais, Gorgonzola sūriu, karamelizuotais lazdynų riešutais bei spanguolių-trumų aliejumi.

Vėl trumpas pristatymas ir mes panyrame į skonių jūrą.

Sriuba? Tai buvo stebuklas. Jie sugebėjo ją pateikti taip, kad nei vienas skonis neliko nepastebėtas, nors netinkamai parinktos proporcijos galėjo viską sugadinti (keli jos ingredientai galėjo lengvai užgožti savo kompanionus, bet jie su tuo susitvarkė labai profesionaliai).

Sriubos skonis jau buvo stipresnis ir supratome, kad vakarienė įgauna pagreitį (tiesą sakant aš nebūčiau supykęs jei visi likę patiekalai būtų buvę – ta pati sriuba).

Onore Restoranas Palanga

Trečiasis patiekalas – Laukinio oto filė su karamelizuotu burokėlių-obuolių kremu, keptais grybais, marinuotomis ropinėmis daržovėmis, bulvių koše su raugintais agurkais, obuolių-sviesto padažu.

Ir vėl nepaprastai sunkiai atpasakojamas skonis. Šiaip nesu žuvies mėgėjas, bet šį patiekalą valgiau su didžiausiu pasimėgavimu. Labai patiko oto, burokėlių-obuolių, keptų grybų bei padažo skonis. Jei tokį derinį sugebėčiau atkartoti pats, tai esu tikras, kad būčiau didelis žuvies gerbėjas.

Malonus, lengvas, bet labai įsimintinas patiekalas. Reikėjo vien pamatyti tuos judančius grybus ant viršaus, jie atrodė lyg gyvi.

Onore Restoranas Palanga

Toliau ant mūsų stalo atkeliauja Elniena su topinambų-obuolių kremu, keptais grybais, topinambų traškučiais, Amaretto lazdynų riešutais bei pagardintas elnienos sultinio ir juodojo šokolado padažu.

Mėsa tiesiog tirpo burnoje, o jos derinį su Amaretto lazdynų riešutais pamenu lyg vakar.

Ar buvo skanu? Nors žmona nevalgo lengvai keptos mėsos (su raudoniu), bet jos lėkštė liko tuščia. Gal man padažas galėjo būti kiek labiau šokoladinis, bet negaliu teisti jų sprendimo, nes bendrai derinys buvo tikrai puikus (įdomu ar prie steiko taip pat tiktų glazūruoti riešutai?).

Onore Restoranas Palanga

Paskutinis atkeliauja Onorė namų desertas. Apie jį nieko nerašysiu, tiesiog pasigėrėkite foto.

Mūsų vakarienė užtruko ~2val. ir tai buvo kažkas nepaprasto (galėjo trukti ir ilgiau). Gal čia ir nėra pigiausia vieta (vakarienė su vynu keturiems asmenims ~200 EUR + arbatpinigiai), bet nėra geresnės investicijos nei teigiamos emocijos ir nuoširdus džiaugsmas, tad tikrai rekomenduoju būnant Palangoje aplankyti šį Restoraną.

Iš restorano išėjome paskutiniai. Nuėjome prie jūros ir tiesiog gėrėjomės juodoje jūroje lūžtančiomis bangomis bei jų paliekamomis baltomis putomis (galvoje aš slapta vis atgamindavau patiekalų skonius. Įdomu ar tą patį darė ir mano kompanija?).
Vienintelė pastaba restorano savininkams – jei klientai atsisako antro butelio vyno, tai reiškia, kad mums jo jau užtenka. Ir ačiū, bet jo siūlyti kiekvieno kito priėjimo metu nėra reikalo, nes tai jau ne profesionalumas, o paprastas įkyrumas (ribos stipriai neperžengėte, bet nedaug trūko).

Gerų 2018-ųjų ir tikiuosi, kad šiais metais pavyks aptikti panašių perlų.

Vertinimas: 10 iš 10
Kaina: aukštesnė kainų kategorija, bet verta kiekvieno euro

Ar skaitei?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *