Velvetti: maistas, politika ir kaip tai suderinti

Minutėlei įsivaizduokime, kad aš priklausau „Geriausių Lietuvos restoranų“ vertinimo komisijai.

Mano užduotis – keliauti po Lietuvą ir ieškoti maisto perlų, tad vieną dieną atsidūriau Druskininkuose ir turiu rasti geriausią vietą šiame kurorte.

Jokio iš anksto paruošto sąrašo neturiu (?), tad neskubėdamas leidžiu laiką ir sudarinėju lankytinų vietų sąrašą. Eidamas Vilniaus alėja pamatau gana jaukią vietą – Velvetti.

Velvetti Druskininkai

Užsuku čia ir pasiruošiu vertinimui, kuris susideda iš 3 pagrindinių kriterijų: aptarnavimas, skonis ir restorano aplinka/interjeras. Vertinimas prasideda…

Velvetti Druskininkai
Velvetti terasa

Aptarnavimas:
Prie įėjimo mus pasitinka pats savininkas ir tarp daugybės rezervuotų staliukų sugeba rasti paskutinįjį laisvą (pasiseka, nes mes čia einame slaptuoju rėžimu ir lyg nemokšos iš anksto nesirezervavome vietos).

Nuo pat pradžios mus užlieja malonus dėmesys, kuris laviruoja tarp įkyrumo ir profesionalumo t.y. pastoviai teiraujamasi ar gali mums padėti, linki bei klausia ar tikrai buvo skanu (regis tai jiems tikrai rūpi), gracingai pila gėrimus bei kitaip asistuoja.

Velvetti Druskininkai
Picų kepimo taškas lauke

Jų profesionalumas laimi ir mes dedame riebų pliusą (intravertams to dėmesio gali būti per daug, bet tikiu, kad jie sugebėtų ir tai profesionaliai sutvarkyti t.y. palaikytų deramą atstumą).

Bendras aptarnavimo vertinimas: 10 iš 10

Skonis:
Pirmiausiai atkeliauja Fokaccia duonelė (2,5 EUR) ir jų marinuotos alyvuogės (4 EUR), kurias prie duonelės mums rekomendavo aptarnavęs italas (idealiai šnekantis lietuviškai).

Velvetti Druskininkai
Fokaccia ir brangiosios alyvuogės

Gal duona buvo kiek plonoka, bet skonis tikrai geras. Ypač patiko tas plėšymo ir mirkymo, jų gamybos pomidorų padaže, procesas.

Nors alyvuogių kaina gana nemaža, bet skonis visą tai atpirko. Lengvai rūgštus/saldus marinatas tikrai derėjo prie Fokaccia duonelės ir ją papildė.

Velvetti Druskininkai

Tada atkeliavo Karštas burgundiškų sraigių užkandis (4,5 EUR).

Pateikimas gražus, skonis neblogas, bet nieko ypatingo. Visgi, čia ne restorano problema, jie tikrai pasistengė, kad jos atiduotų visą savo skonį, kartu su žolelių/česnakų mišiniu, bet taip jau yra su tomis sraigėmis… Gal aš tiesiog nemokų jų vertinti, nes tas pats jausmas mane kankina po kiekvieno jų ragavimo.

Velvetti Druskininkai
Antienos Confit – vakarienės vinis

Kiek luktelėjus ant stalo pateikiama Antienos šlaunelė „Confit“ su kukurūzų polenta ir svogūnų džemu (11 EUR) bei to pačio italo rekomenduota Krosnyje kepta brandinta jautienos kulninė (11 EUR).

Confit mus pakelia iki padangės – viena geriausiai paruoštų Antienos šlaunelių, kurią teko ragauti. Mėsa nepaprastai minkšta viduje bei traški išorėje. Šalia esantys priedai, lyg afrodiziakai, jos skonį dar labiau sustiprina ir suteikia džiaugsmo.

Labai patiko ne per daug persaldinti glazūruoti svogūnai, polenta ir kąsnio užbaigimas obuolio rūgštele…

Velvetti Druskininkai
Kulninė buvo gerai paruošta, bet nenustebino

Jautienos kulninę puošė visa spalvų paletė iš daržo (tikiu, kad Lietuviško) ir vaizdas tikrai maloniai nuteikė. Mėsa, vėlgi, buvo labai gerai paruošta t.y. minkšta ir sultinga, bet valgant be padažo jos skonis buvo kiek nuobodus.

Visgi, sumaišius ją su BBQ padažu, visuma tikrai tenkino. Tad šis patiekalas buvo gal kiek aukščiau už vidutinį, bet nenustebino (išvaizda pridėjo porą balų).

Desertui gavome Creme Brulle (2,5 EUR) ir Napoleono torto (3,20 EUR). Iškart pasakau, kad abu desertai mums labai patiko. Gal nebuvo tokios stebuklingos išvaizdos kaip kituose restoranuose, bet skoniai geri.

Velvetti Druskininkai

Napaleonas buvo pilnas švelnaus, bet neįkiraus saldumo kremo bei idealios konsistencijos lakštų t.y. minkšti, bet ne per daug permirkę.

Žmona savo Creme Brulle atidavė aukščiausią balą. Senai jau teko valgyti šį desertą be bandymo paveikti jo konsistenciją želatina ar kitais standikliais, o čia gavome patį natūraliausią Creme Brulle.

Velvetti Druskininkai

Lengva, puri bei natūrali jo konsistencija (drebanti nuo kiekvieno prisilietimo, bet sugebanti išlaikyti savo formą) leido patikėti, kad kažkas jį vis dar gamina be papildomų priedų. Kaip ir su Napoleonu – skonis ne per daug saldus, vanilė nedominuoja, bet jaučiasi.

Beje, 2,5 EUR? Jūs turbūt juokaujate… Komisija leidžia kelti jo kainą bent iki 3 EUR.

Apibendrinant: gražus pateikimas (tos spalvos…), neblogi užkandžiai, geri antri patiekalai ir puikūs desertai.

Bendras skonio vertinimas: 8,5 iš 10

Aplinka/Interjeras:
Kadangi komisijai staliukas atsirado tik lauke, tai mums aplinka pasirodė kiek triukšminga ir niekuo neišsiskyrė – eilinė lauko terasa.

Viduje buvo kiek jaukiau ir atrodė pakankamai miela vieta vakarienei (ypač iš matytų Druskininkuose).

Galėčiau kibti prie lauko baldų ir judančio staliuko, bet tai nebuvo šios vietos didžiausia problema, nes po malonaus vizito, trukusio beveik 2 val. man teko keliauti į WC. O ten jau laukė tikras šou.

Velvetti Druskininkai
Tualetinio popieriaus laikiklis…

Viduje pritaškyta vandens (vos nepaslydau), šiukšlių dėžė pilna popierių. Bet labiausiai nustebino tualetinio popieriaus pateikimas, nesugebėjimas pasirūpinti popieriniais rankšluosčiais (tiesiog nebuvo) ir nuskeltos kriauklės vaizdas…

Velvetti Druskininkai
Be komentarų…

Šia patalpa kas nors išvis rūpinasi? Nekalbant apie tai, kad tokio populiarumo vietai reikėtų turėti bent dvi tokias patalpas, nes stovėti eilėse irgi pabodo.

Bendras Aplinkos/Interjero vertinimas: 3 iš 10 (WC patalpa tiesiog nustelbė viską…)

Tad finalinis vertinimas: 7 iš 10 (deja, bet iki geriausių dar reiks padirbėti)
Vakarienės kaina: sumokėjome ~54 EUR su gėrimais ir kava + arbatpinigiai

Pabaigai – kodėl aš rašiau iš komisijos perspektyvos?

Nes ši vieta užėmė 28 vietą tarp geriausių Lietuvos restoranų ir labai norėjau pabandyti įsivaizduoti ką tai reiškia, kaip duodamas toks titulas.

Druskininkuose ši vieta tikrai gera: maistas skanus, aptarnavimas be priekaištų, kainos gana draugiškos, bet aš nelabai galėčiau šios vietos įvertinti kaip TOP30. Tokie titulai atneša didelę atsakomybę ir reikalavimus visose srityse, nes tai reprezentacinis sąrašas.

Ši vieta – gera, bet jei jie pralenkė pvz.: „Sonetus“ („Šekspyro“ viešbutis), Bistro 18, Agave, Chef 2 Food House ir daugelį kitų, kurie tikrai nėra blogesni, tai labai įdomu kokie buvo tie kriterijai (dar kartą perskaičiau vertinimo kriterijus ir aplinka tikrai turėjo būti įtraukiama į galutinius rezultatus)?

Kol neturime Michelin žvaigždėmis įvertintų restoranų, gal galime įvesti savo vertinimus tikrai geriems restoranams? Pvz.: „Lietuvos geriausi: 1 Žvaigždė“ ar pan. bei apdovanoti visus to nusipelniusius?

Nes toks jausmas, kad organizatoriai taip stengėsi suteikti progą į sąrašą patekti visiems regionams (tai labai gerai), kad turėjo kai ką paaukoti.

Labai džiaugiuosi, kad sąraše atsidūrė ši bei kitos naujos, vietos ir tikiu, kad tai duos jiems impulsą bei motyvaciją toliau tęsti savo darbus, bet…

Reikia pripažinti, kad tobulėti dar yra kur. Tad tikimės, kad 28 vieta įpareigos Velvetti dar stipriau pasitempti, o organizatoriai pagalvos apie žvaigždžių vertinimo sistemą, kuri nevers jos priimti „politizuotų/strateginių“ sprendimų.

Ar skaitei?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *