Vila Komoda: stebuklinga vieta

Nuo mini atostogų Palangoje praėjo jau daugiau nei savaitė. Ir nors mano lankytų bei dar neaprašytų vietų sąrašas pastoviai ilgėja, bet vieną iš jų privalau „prastumti“ į sąrašo pradžią.

Ne paslaptis (tiems kas seka mane Instagram‘e), kad tai yra Vila Komodarestoranas ir jo šefas – Martynas Meidus.

Vila Komoda, Palanga, Restoranas, Rekomenduoju

Kaip dažniausiai pasitaiko, tokie stebuklai nutinka pačių netikėčiausių aplinkybių sūkuryje. Jei trumpai – JAV reziduojantis draugas (nerealiai geras fotografas Mantas Kubilinskas) pamato mano IG story t.y. kad mes laiką leidžiame Palangoje, nusprendžia padaryti mums dovaną ir jau kitą dieną mes sėdime prie balta staltiese puošto staliuko dviems.

Vila Komoda, Palanga, Restoranas, Rekomenduoju

Net nežinau ar tai ką noriu Jums papasakoti galima pavadinti apžvalga. Gal veikiau likusių degustacinės vakarienės prisiminimų/jausmų kratinys (ragavome 6 nepakartojamus kūrinius).

Jei atvirai, esu įsitikinęs, kad tiesiog apžvelgti tokių vietų neįmanoma. Jas reikia paliesti, jausti visa esybe bei vidumi. Gal tai skamba pernelyg „fake“, bet čia tu ateini ieškoti įkvėpimo, lyg mėgstamo menininko parodoje – tiesiog geri viską į vidų ir išeini pasikeitęs (visomis prasmėmis).

Vila Komoda, Palanga, Restoranas, Rekomenduoju Vila Komoda, Palanga, Restoranas, Rekomenduoju

Todėl nepasakosiu apie maistą ir jo derinius, to tiesiog neįmanoma aprašyti t.y. gali aprašyti ingredientus, bet ne jausmą. Pvz. techniškai valgai saliero šaknį, bet iki atsiradimo tavo lėkštėje ji buvo įvairiais būdais apdorota/brandinta/fermentuota (tas procesas truko beveik 3 metus) – kaip tai įmanoma perteikti?

Dalykas, kuris mane sužavėjo labiausiai, tai Martyno požiūris į jo gaminamą maistą, jo paskirtį ir misiją (ji tikrai nėra „apsiėsti“). Nors šnektelėjome gana trumpai, bet viena aišku – šis menininkas (nepabijokim šito žodžio), pajūrio kurorte atrado save iš naujo. Jis tiesiog mėgaujasi šia veikla, save realizuoja ir tai šimtu procentų atsispindi jo kūryboje. Pradžioje to gerai net nesuvokiau, bet jau viešbutyje paieškojau daugiau informacijos apie jį ir pasirodo jis į Lietuvą grįžo po daugelio metų praleistų Londone. Ir dirbo jis ten labai aukštame lygyje, bet kažkodėl tikiu, kad būtent Lietuvoje jis pražydo ir nurimo (nenuvertinant jo pasiekimų ir darbo Megapolyje. Tiesiog manau, kad toje beprotiško tempo aplinkoje kūrybos potencialui gerokai aplamdomi sparnai).

Vila Komoda, Palanga, Restoranas, Rekomenduoju Vila Komoda, Palanga, Restoranas, Rekomenduoju

Jo kurti maisto deriniai buvo lyg šviežio oro gūsiai, kurie su neįtikėtina jėga vis užgniauždavo mūsų gerkles. O po kiekvienos besikeičiančios lėkštės užduotas paprasčiausias klausimas: „ar Jums patiko“, – virsdavo nepatogiai ilga tyla… Atsakymai: „nuostabu“, „puiku“, „labai skanu“ galėjo nuskambėti kaip jo darbo rezultato nuvertinimas, o mes to labai nenorėjome, nes pagaliau vėl mėgavomės maistu (kurį laiką rodėsi, kad niekas jau nestebina).

Vila Komoda, Palanga, Restoranas, Rekomenduoju Vila Komoda, Palanga, Restoranas, Rekomenduoju

Turbūt daugiau mano rašliavos ir nebereikia. Išsakiau viską ką norėjau ir esu tikras, kad čia buvo ne paskutinis mūsų apsilankymas. Tapau dideliu Martyno gerbėju ir labai smalsu ką jis mums pasiūlys kito sezono metu.

P.s. ar minėjau, kad praėjo jau daugiau nei savaitė nuo mūsų potyrių? O šis tekstas pasirašė lyg tai daryčiau ragavimo akimirką, dar sėdint prie to pačio dviviečio staliuko, tos pačios baltos staltiesės, baltame XIX a. dvare.

P.s.s. net apšvietimas nuotraukoms kažkoks fantastiškas gavosi, bet galiu patikinti, kad nieko, apart šviesos pro langą, nenaudojome 🙂

Ar skaitei?